woensdag 29 oktober 2008

Twelve months




The twelve months / B.H. - Zuilichem: The Catharijne Press, 1990. 47x62 mm., obl., ongep., ill.

Genummerd exemplaar 68/150. Voor elke maand van het jaar een plaatje met een tekst.
Band van glanspapier met afbeelding van 'januari' op het voorplat. Gedrukt in twee kleuren bij de Koninklijke Van de Garde B.V. in Zaltbommel, in een 6-punts Bembo op 100 grams Simili Japon papier. De vormgeving en het bindwerk is gedaan door Guus Thürkôw. De plaatjes zijn met lichtbruine inkt gedrukt en vervolgens door Luce Thürkôw met de hand ingekleurd.


'In October we are told
Hawking was the sport of old'


Door Guus en Luce Thürkôw van de Catharijne Press werd in 1989 op een veiling een serie van twaalf kleine waterverftekeningen gekocht met op de verso-zijde een tweeregelig vers. Sommige waren gesigneerd B.H. en bij een aantal was op de achterzijde een gedeelte van een naam, B. Heitch..., te lezen. Naspeuringen leverden niet de identiteit van de tekenaar/auteur op. De plaatjes waren duidelijk bedoeld voor een kinderboek, zodat de uitgave van dit miniatuurboek in overeenstemming zal zijn met de bedoeling van de maker.(Ontleend aan de brochure van de Catharijne Press).

vrijdag 24 oktober 2008

Dózsa




Dózsa György és a Magyar parasztháború / Ervin Szuhay-Havas. - Budapest: Kossuth Könyvkiadó, s.a. - 42x36 mm., 94 p., ill.

Zwarte leren band met rode vlammen op voorplat. In een kartonnen cassette met opdruk. Titel en tekst in het Hongaars, Engels en Russisch. Gedrukt bij Zrinyi Nyomda in Budapest. Typografische verzorging János Erdély.

György Dózsa en de Hongaarse boerenopstand.
De graveur Gyula Derkovits (1894-1934) maakte in 1929 een serie van 12 houtgravures over Dózsa en de opstand. Hij deed dat in opdracht van de (toen nog) ondergrondse communistische partij. Opmerkelijk is dat hij de edelen tekende met Pruissische helmen op.

György Dózsa (1470-1514) leidde de boerenopstand in Hongarije. Hij had een zekere faam verworven in gevechten met de oprukkende Turken en werd in 1514 aangezocht om in opdracht van paus Leo X een kruistocht tegen de Turken te organiseren. In twee weken tijd had hij een leger van meer dan honderdd
uizend boeren, studenten en geestelijken bij elkaar. Toen bleek dat de koning en de landedelen niet bereid waren om voedsel en kleding te verstrekken werden de boeren zich er van bewust dat hun toestand in het leger niet beter was dan daarvoor. Ze kwamen in opstand en in de steden voegde het gepeupel zich bij hen. Ze konden echter niet tegen de edelen en hun huurleger op en Dózsa vluchtte naar Timisoara.Daar werd hij gevangen genomen en op een gloeiende ijzeren stoel ter dood gebracht. Het verhaal gaat dat een zestal van zijn medestrijders werd uitgehongerd en daarna zijn geroosterde vlees moesten opeten.

zaterdag 18 oktober 2008

Bewick's Select Fables



Bewick's Select Fables; with engraved illustrations of the original woodcuts. - Franklin New Hampshire: The Hillside Press, 1971. - 58x50 mm, 50 p., ill.


Tot tweehonderd exemplaren gelimiteerde luxe heruitgave van de eerste druk van 1965.
Zwarte leren band met goudstempeling. Gedrukt op creme-kleurig papier in een 6-punts Bulman romein.


Thomas Bewick (1753-1828), Engels graveur, maakte samen met zijn broer John de houtsneden vo
or de uitgave van een keuze uit de fabels van Aesopus, gebaseerd op het werk van Samuel Croxall (1722). Hun Select Fables verscheen in 1784. Het meest bekend werd Bewick door zijn illustraties bij de History of British Birds (2 delen , 1797-1804) en History of Quadrupeds (1790). Als signatuur gebruikte Bewick vaak zijn vingerafdruk. Hij was daarmee waarschijnlijk een van de eersten die het belang van een unieke vinger-afdruk als identificatiemiddel inzag.





The Hillside Press is in 1961
opgericht door Frank en Eleanor Irwin. Frank Irwin verzorgde voor sommige van zijn uitgaven ook de tekst en een enkele keer de illustraties. Zetten, drukken en binden deden ze gezamenlijk. Na het overlijden van Frank in 1980 heeft Eleanor Irwin de uitgeverij nog tot 1987 voortgezet. In totaal verschenen bij de Hillside Press 65 miniatuurboekjes.

maandag 13 oktober 2008

Misalin




Misalin; libro pequeñin para pequeñines / por el P. Luis Ribera C. M. F. - Barcelona: Editorial Regina, 1947. - Primera ediciön. - 62x47 mm., 90 p., ill.

De eerste (1947) en de tiende (ca 1998?) druk van dit gebedenboekje voor kinderen.
Rode (kunst)leren band met goudstempeling en een kleurenplaatje op voorplat geplakt.Hoewel de tekst en de illustraties na vijftig jaar wel zijn veranderd, zijn ze ook in de laatste uitgave van een haast vertederende kneuterigheid. De afbeelding op het voorplat van de oudste uitgave daarentegen lijkt moderner dan de jongste

donderdag 9 oktober 2008

Lucretius: On Life & Death


Lucretius: On life and death; translated in the metre of Omar Khayyam's Rubaiyat by W. H. Mallock, with an introduction by Frank E. Hartman. - Skokie Ill.: The Black Cat Press, 1976. - 72x50 mm., 51 p., ill.

Eén van de recente aanwinsten.
In een zwarte leren band met goudopdruk gebonden in het atelier van Béla Blau. Met de hand gezet en gedrukt op Strathmore Pastel papier door Norman W. Forgue. Lettertypen 'Ludlow Eden' en 'Tempo Light', beide ontworpen door R. Hunter Middleton. De illustraties in blauw en zwart zijn van Calvin Brazelton Deze vertaling van Mallock verscheen voor het eerst in druk in 1900. De Black Cat Press is in 1932 opgericht door Norman W. Forgue en is gespecialiseerd in gelimiteerde bibliofiele uitgaven en miniatuurboekjes. Zo verscheen bij hem deze "On Life & Death" in 1936 ook in groot formaat. Deze uitgave is opgedragen aan Catherine Angeline Paver "whose spirit will remain an inspiration to this press".

De boekbinderij van Béla Blau (1914-1993) werd in 1961 in Los Angeles opgericht onder de naam A-1. Blau was oorspronkelijk een Hongaarse drukker die na de opstand van 1956 naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij was ook een groot verzamelaar van miniatuurboekjes en enige tijd president van de Miniature Book Society. Zijn verzameling van 1100 boekjes werd in 2003 geveild. Na zijn dood heeft zijn vrouw Mariana Blau het bedrijf voortgezet.
Titus Lucretius Carus (ca 95- 55 BC), romeins dichter en filosoof. Zijn belangrijkste werk is De Rerum Natura. Een gedeelte daaruit is onder de titel On Life & Death in dit miniatuurboekje opgenomen.

zaterdag 4 oktober 2008

Shakespeare on Paper-mills






Shakespeare on Paper-mills / by Peter Thomas. - Santa Cruz: The Good Book Press, 1988. - 47x27 mm., 64 p., ills.


Halfleren band. Band en schutbladen zijn een gedeelte van een beschadigd exemplaar van "Digestum Novum" uit 1576. Titel in goud op de rug. Gedrukt op door Peter Thomas handgeschept papier. Illustraties van Donna Thomas. Genummerd exemplaar 188/200.
De eerste honderd boekjes zijn gedrukt op papier van het genoemde Digestum Novum.

In het werk van Shakespeare komt een papiermolen voor, die volgens dit essay van Peter Thomas, voor Shakespeare als voorbeeld dient van het gevaar dat misbruik van koninlijke privileges kan inhouden voor het welzijn van het land. Jack Cade, leider van de opstand in Kent tegen Henry VI, wordt beschuldigd:
"Thou hast most traitorously corrupted the youth of the realm in erecting a grammar-school, and whereas before, our forefathers had no other books but the score and the tally, thou hast caus'd printing to be us'd; and contrary to the king his crown, and dignity, thou hast built a paper-mill." (Henry VI Part 2, act 4, scene 7).