woensdag 25 maart 2009

Mátyás Király





Mátyás Király / László Blazovich. - Budapest: Patria Nyomda, 1990. - 47x38 mm., 415 p., ills., uitsl ill.

Twee exemplaren in bruine leren band met goudopdruk. Eén exemplaar met een papieren wapenschild op voorplat; het andere met een emaille schild.




Hunyadi Mátyás (Matthias Corvinus), 1443-1490, was van1458 tot 1490 koning van Hongarije en vanaf 1469 ook koning van Bohemen en hertog van Oostenrijk. Zijn bijnaam Corvinus (The Raven King) dankt hij aan zijn familiewapen waarin een raaf voorkomt. Over de herkomst daarvan is een aantal legenden bekend.
Door zijn italiaanse opvoeding was hij erg onder de indruk van de renaissancekunst en wetenschap. Zijn bibliotheek, de Bibliotheca Corviniana, was toentertijd de grootste boven de Alpen. Na zijn dood werd de bibliotheek verwaarloosd en na bijna 150 jaar bezetting van Boeda door de Ottomanen was er bij de bevrijding in 1686 maar een klein gedeelte over. Dat is nu opgenomen in de nationale bibliotheek Széchényi in Boedapest.


Onder de naam Corvinas wordt sinds 2002 geprobeerd de bibliotheek digitaal te reconstrueren. Zo'n 250 van de oorspronkelijk meer dan 2000 boeken en handschriften zijn inmiddels achterhaald. Slechts een vijftigtal bevindt zich in Hongarije, de rest is in bibliotheken en particuliere collecties over heel de wereld verspreid.

dinsdag 10 maart 2009

Herend


Herend porcelain / by Gyözö Sikota. - Budapest: Múszaki Könyvkiadö, 1980. - 70x50 mm.,201 p., afbeeldingen.



Blauwe leren band met ronde porseleinen plakkette (viooltjes). In doosje met rood leer bekleed en gevoerd met witte zijde. Bandontwerp van Gyözö Sikota..

De porseleinfabriek Herend is gevestigd in een klein Hongaars plaatsje bij het Balatonmeer. Gesticht in 1826 en uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. Naast kleine en grote serviezen werden (en worden) er ook veel ornamentale stukken gemaakt. Vaak ontworpen door bekende kunstenaars.

De hier afgebeelde porseleinen samovar was een geschenk van keizer Franz-Joseph aan de russische tsaar. Een kopie daarvan bevindt zich in het Museum van Herend.