zaterdag 27 juni 2009

De kleur van Goden


De kleur van goden, geluk en geweld / door Eva Kipp. - Groningen, Philip Elchers, 2002. - 72x54 mm., ongep., afb.

Halflinnen gekartonneerde band beplakt met bedrukt papier. Oplage 350 ex. Pas in 2008 verschenen.


Een geschreven en getekend dagboek van beeldend kunstenaar Eva Kipp (1947). "De teksten in dit boekje omspannen het tijdvak van één jaar; van nieuwjaar tot oudjaar. Ieder hoofdstuk begint en eindigt met een handvorm met daarin beelden van wat er die bewuste maand gebeurd is. Tussen de handen in zijn andere beelden afgewisseld met teksten." (Colofon).


De handen zijn geïnspireerd door de beschilderde handen (Mehndi) uit India en Nepal en Noord Afrika. Bij de Mehndi (of Mehandi) techniek worden met henna op de handen en soms op de voeten, figuren aangebracht die verband houden met belangrijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een huwelijk of zwangerschap of de geboorte van een baby, het divali-feest of nieuwjaar.

donderdag 18 juni 2009

Dos-à-dos




Bibliography of REM miniatures 1962-1078; embellished with original illustrations drawn for REM Miniatures / by Robert E. Massmann. - New Britain Connecticut: REM Miniatures, 1978. - 48x42 mm., ongep., ill.



'Dos-à-dos' gebonden met: Selected original illustrations drawn for REM Miniatures.

Bruine kunstleren band met opgeplakte tekening op beide voorplatten. In oranje kartonnen slip-case met opgeplakt label. Door Robert en Eloïse Massmann handgekleurde illustraties, de meeste van hun zoon Ernie. Ontwerp, typografie en bindwerk van Robert E. Massmann. Gedrukt bij Art Press. Genummerd ex. 125/250.

Robert Massmann, tot 1983 directeur van de bibliotheek van Central Connecticut State University, is een van de nestors van de Amerikaanse verzamelaars en uitgevers van miniatuurboeken. Van 1991 tot 1993 was hij president van de Miniature Book Society. Zijn omvangrijke collectie omvatte in 2000 ruim 9000 exemplaren (waarvan 104 door hem zelf uitgegeven). Voor zijn eigen uitgaven is hij erg gefascineerd door ongewone vormgeving. Boekjes in de vorm van een bezem, een scroll, een lollie op een stokje, in een luciferdoosje, pop-up boekjes enz. En ook deze dos-à-dos band.
In deze bibliografie zijn 51 boekjes van hem beschreven.


Bij een dos-à-dos band zijn twee boeken samen gebonden en wel zo dat ze een gemeenschappelijk achterplat hebben en de snede van het ene boek naast de rug van het andere komt.
Deze manier van binden komt al voor op het eind van de 16e eeuw en was vooral in Engeland in de 17e eeuw in zwang.
Er bestaat een prachtige -bijna miniatuur- uitgave van Plautus' Comoediae Viginti (Leiden, 1593, 11,5x6 cm.) samengebonden met Terentius' Comediae sex (Leiden, 1604).


donderdag 11 juni 2009

Don Quijote 2

The ingenious gentleman Don Quixote de la Mancha; chapter VIII / by Miguel de Cervantes. - 's Hertogenbosch: The Catharijne Press, 2001. - 69x44 mm., 47 blz., ills.


Papieren band met illustratie en titel; frontispiece: originele houtgravure van Gerard Gaudaen, genummerd en gesigneerd. Genummerd ex. 68/150.

Gedrukt bij Koninklijke Van de Garde b.v. op 90 grams Hahnemühle Ingress Weiss, in een 6-punt Mendoza letter, ontworpen door José Mendoza y Almeid
a. Typografische vormgeving van Jan Bosch en bindwerk van Luce Thürkôw

zondag 7 juni 2009

Don Quijote




El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha / por Miguel de Cervantes Saavedra. - Editorial Castilla. - Madrid, 1947. - 2 delen, 715 , 734 p. : afbn.; 60x40 mm.




Edición Centenario, ter gelegenheid van de 400ste geb
oortedag van De Cervantes (1547-1616). Gedrukt in fotolithografie in Madrid bij Graficas Ultra s.a. op dundruk (bijbeldruk) papier. Groene leren band met goudstempeling.











Don Quijote (Quixote in de oorspronkelijke spelling ) is de beroemdste roman van Miguel de Cervantes Saavedra. Naast romans schreef Cervantes ook veel korte verhalen (novelas) en toneelstukken. Zijn portret staat op de spaanse euromunten van 10, 20 en 50 eurocent.