vrijdag 31 juli 2009

Sebastián Vizcayno


General Sebastián Vizcayno; 1602; Jornada Principal de las Californias (Accidentes Documentados). - Mexico DF: G.M. Echaniz, 1963. - 80 blz.; 47x38 mm. - Libreria Anticuaria 'Mexico en Libros'

Rood marokijnen band met goudstempeling van schepen op voorplat en een vogel op het achterplat; rugtitel: "Exp. Vizcayno Año 1602" in twee donkerblauwe schildjes.
Gedrukt op Ameca Bond papier in een 6punts 'Modern'. Bij Artesania Tipográfica met de hand gezet door Arturo Morales Monterrubio. Gebonden door Juan Silva. Oplage 300 ex. Oorspro
nkelijke prijs $ 3.75. Speciale uitgave voor Dawson's Bookshop in Los Angeles CA.

Teksten van archiefstukken uit het Archivo General de la Nación in Mexico DF met betrekking tot de tocht van S
ebastián Vizcayno naar Californie.

Sebastián Vizcayno (1548-1624) was een Spaanse zeeman, ontdekkingsreiziger en diplomaat. Na soldaat te zijn
geweest in Portugal vertrok hij in 1583 naar Amerika. Zijn eerste kennismaking met Californie was in 1593 toen hij een concessie kreeg voor het opvissen van parels in de golf aldaar. In 1601 kreeg hij van de Spaanse viceroy de leiding van een expeditie naar Alta California om veilige havens voor de Spaanse schepen te zoeken en de kust in kaart te brengen. De eerste plaats die hij aandeed werd naar zijn vlaggeschip San Diego genoemd. Zijn kaarten waren zo goed gedetailleerd dat ze tot ver in de achttiende eeuw gebruikt werden. Na deze expeditie werd hij ambassadeur in Japan waar hij door zijn vriendschap met verscheidene Shoguns de Spaans-Japanse betrekkingen kon verstevigen. In 1613 vertrok hij met een door hem ontworpen en in Japan gebouwd schip terug naar Mexico

maandag 27 juli 2009

El Diamante Librito



El Diamante Librito de Misa de los Niños; dedicado a los niños Americanos. - Paris/Lima : A. Mézin/P. Mézin, [c. 1860]. - 128 blz.. : ill. ; 48x38 mm.

Blauwe fluwelen rug, voor en achterplat van paarlemoer met afbeelding van Maria en Jesus.
Vergulde snede en koperen slotje.



Tweede gekleurde titelpagina.
Gedrukt in Parijs bij Simon Raçon.


Gebedenboekje met de misge
beden en gebeden voor elke dag.

Antoine Mézin was een frans drukker en uitgever die ook een aantal spaanstalige uitgaven verzorgde voor de Mexicaanse markt. In dit geval - met een familielid(?) - voor de Peruaanse jeugd. Hij verkocht zijn bedrijf in 1862 zodat de datering in Welsh (c. 1870) niet juist kan zijn. Waarom dit boekje speciaal aan "los niños Americanos" is opgedragen is niet bekend.

maandag 20 juli 2009

A Dog of Flanders



A Dog of Flanders / by Louisa de la Ramé. - Van Nuys (CA) : Barbara J. Raheb, [1977]. - 24x18 mm.; 82 blz.: 21 zwart/wit tekeningen.

Bruine leren band met 23 k
rt goudstempeling.; frans gemarmerde schutbladen. Genummerd en gesigneerd exemplaar 29/300. Collector edition.




De Engelse schrijfster Louisa (Marie Louisa) de la Ramé
(1839-1908) schreef dit in Antwerpen spelende verhaal over de jongen Nello en zijn hond Patrasche onder haar pseudoniem Quida in 1872.

Het verhaal was een aantal jaren geleden erg populair in Japan en er werden twee anima TV-series van gemaakt (Dog of Flanders (1975), door Nippon Animation; en My Patrasche (1992), door Tokyo Movie Shinsha) en een film (Gekijôban Furandaasu no inu (1997), onder regie van Yoshio Kuroda. Ook in veel andere landen is het een bekend verhaal, behalve merkwaardig genoeg in België. In Antwerpen (Hoboken) staat wel een standbeeld van Nello en Patrasche en er is vanzelfsprekend ook een bier naar vernoemd dat in Japan populair schijnt te zijn. Pas in 1985 verscheen een Vlaamse versie van het verhaal terwijl in de strip "Het dreigende dinges" van Willy vander Steen, ook uit 1985, Nello en Patrasche een belangrijke rol spelen.

Barbara J. Raheb (Pennyweight Press) geeft sinds 1976 miniatuurboekjes uit van een hoge kwaliteit. Van sommige uitgaven zijn maar enkele exemplaren gemaakt. Veel van haar werk bevindt zich in de Huntington Library. Zij kreeg in 2005 een onderscheiding van de Miniature Book Society voor haar bijzondere uitgaven.


woensdag 15 juli 2009

Szarvas


Szarvas Gábor élete és munkássága / Mátyás Horváth és István Tóth. - Ada, 1976. - 65x50mm., 125 p. + ill.

Bruine kunstleren band met portret in goudopdruk. Ontwerp, omslag en bindwerk van György en Valerie Varnyú. Gedrukt bij Mladi Grafičar in Ada. Oplage 2000 exemplaren. Foto's van Janos Király. Tekst in Hongaars, Engels en Servo-Croatisch. Uitgegeven ter gelegenheid van de 'Gábor Szarvas Linguistische Dagen' in Ada, 1976.


"Leven en werk van Gábor Szarvas". Gábor Szarvas, geboren in Ada (Servië) 1832 en overleden in Budapest 1895. Hongaars linguist. Trad op jonge leeftijd in in de Benedictijner orde maar verliet die al snel. Studeerde enige tijd rechten en werd later leraar talen aan het gymnasium in Eger en vervolgens in Bratislava. Hij was lid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen en van de Finno-Ugrian Society in Helsinki. Hij was een belangrijk (mede)samensteller van een uitgebreid Hongaars-Engels woordenboek . Bekend van hem is de uitspraak dat elke inwoner van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie tenminste drie talen zou moeten spreken: een Slavische, een Germaanse en een Romaanse. Op 30 juni j.l. organiseerde de Academie van Wetenschappen in Budapest een 'Szarvas Gábor dag' met prominente sprekers over de 'restauratie' van het Hongaars en over de invloed van het Engels op de Europese talen.

Standbeeld op het Rooseveltplein in Budapest

donderdag 9 juli 2009

Timon of Athens



Timon of Athens; carefully edited and compared with the best texts by J. Talfourd Blair
/ by William Shakespeare. - Glasgow: David Bryce and Son, [1904]. - 330 blz. ; 50x35 mm., front.


Zwarte leren band met goudstempeling; snede rood/verguld. Gedrukt bij de University Press in Glasgow op India papier. Dedicated by special permission to Miss Ellen Terry.


Bizarre tragedie van Shakespeare, die dit werk - mogelijk samen met Thomas Middleton- schreef omstreeks 1607.
Timon is een rijke burger van Athene die zijn hele vermogen er door jaagt met uitbundige feesten voor zijn vrienden. Als hij zich berooid tot hen wendt om hulp geven ze niet thuis. Dan organiseert hij nog een groots afscheidsfeest. Zijn vrienden krijgen daarop hondenvoer te eten, want zo ziet hij hen nu. Hij trekt zich als zwerver terug in een bos, en vindt daar een grote goudschat. Zijn 'vrienden' komen nu naar hem terug maar hij wil ze niet meer kennen. Het geld geeft hij aan het Attische leger om Athene te belegeren. Als de senatoren hem om hulp vragen geeft hij hen een vijgenboo
m waaraan zij zich kunnen verhangen.

David Bryce heeft verschillende series literaire werken in miniatuur uitgegeven en opgedragen aan Ellen Terry.
De belangrijkste en mooiste is wel de veertigdelige set van de complete werken van Shakespeare waarvan dit boekje er één is.
Miss Ellen Terry (1848-1928), dochter van twee bekende acteurs, groeide uit tot Engelands meest bekende en beroemde actrice. Ze excelleerde vooral in klassieke drama's van Shakespeare.
"Ellen Terry is the most beautiful name in the world; it rings like a chime through the last quarter of the nineteenth century" aldus George Bernard Shaw, met wie ze een 'papieren' verhouding had.

zaterdag 4 juli 2009

Héraclius Gloss



Héraclius Gloss doktor / Guy de Maupassant. - Budapest: Európa Könyvkiado, 1974. - 51x37 mm. - 208 p., ills.



Linnen band met opdruk. Vertaling in het Hongaars door Judith Pór. Zwart/rode tekeningen van Istvan Engel Tevan.


Guy de Maupassant (18750-1893), frans schrijver die naast
romans en theaterstukken een groot aantal novellen en verhalen schreef. Vanaf zijn middelbare schooltijd was hij bevriend met Gustave Flaubert die hem stimuleerde om te gaan schrijven. Bij Flaubert ontmoette hij o.a. Emile Zola en Istvan Toergenev. Héraclius Gloss is een van zijn vroegere werken. Het verscheen voor het eerst na zijn dood in "La Revue de Paris" van 15 november en 21 december 1921. Hij schreef het verhaal vermoedelijk in 1875.