dinsdag 5 mei 2009
Tulipomania
Tulipomania; an Eyewitness Account / by L. van Lieshout. - 's Hertogenbosch: The Catharijne Press, 2000. - 69x44 mm.- 51 blz., front.
Papieren band bedrukt met een tulp in kleur en titel op voorplat en rug. Gedrukt in zwart en rood in een 6,5 punt Simoncini Garamond op 90 grams Hahnemühle Ingres bij Koninklijke van de Garde b.v. Typografische vormgeving van Jacques Brussel en bindwerk van Luce Thürkow.
Genummerd exemplaar 68/150. Het ingeplakte frontispice is een originele genummerde en getekende mezzotint van Marianne Stam en stelt de beroemde tulp Semper Augustus voor.
Tussen 1630 en 1637 ontstond in de Nederlanden een rage met handel in tulpenbollen.
Een groep handelaren vooral in Holland en Utrecht dreef de prijzen op tot ongekende hoogten. Zo werd in 1637 voor 1 bol van de varieteit "Viceroy" wel 4000 gulden betaald, wat ongeveer 25 maal het jaarinkomen van een geschoolde werkman was of de prijs van een behoorlijk Amsterdams grachtenpand. Huizen werden als onderpand gegeven voor bollen de nog geplant moesten worden of voor zaad dat pas na zeven jaar bollen zou opleveren. Een parallel met sommige aspecten van de huidige kredietcrisis ligt voor de hand. In 1637 stortte de handel in en verloor een aantal kooplui hun hele bezit. De inhoud van Tulipomania is gebaseerd op een dagboek van een 17e eeuwse voorvader van de schrijfster.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten