zaterdag 24 oktober 2009

Amoenitates Belgicae


Amoenitates Belgicae / door Charles Baudelaire. - Groningen: Philip Elchers, 1995. - 65 blz.; 75x55 mm., front. [Micro Reeks 9].

Zwarte papieren band met goudfoliedruk. Gedrukt
bij Schut en Casparie op ivoorkleurig dundrukpapier. Gebonden door Wim Gremmen. De tekening op het frontispice is van Ruud de Rode. Oplage 250 exemplaren.

In deze uitgave is een aantal gedichten uit de laatste levensjaren va
n Baudelaire opgenomen. Ze zijn voor het eerst als geheel in het Nederlands vertaald door Petrus Hoosemans. Hoosemans schreef als voorwoord ook een inleiding over België.


Charles Pierre Baudelaire (1821-1867), Frans dichter en kunstcriticus. Nadat hij in 1836 van het Parijse Collège Louis-Legrand was weggestuurd leidde hij een leven als bohemien met veel drank en vrouwen.. Naast zijn werk als journaliste en criticus publiceerde hij een aantal dichtbundels, waarvan Les Fleurs du Mal wel de bekendste is. Hij vertaalde ook het werk van Edgar A.Poe waardoor hij erg beïnvloed werd. Onder andere om aan schuldeisers te ontkomen vertrok hij in 1864 naar Brussel om lezingen te geven. Toen hij ook daar veel schulden maakte en het niet lukte om zijn verzameld werk uitgegeven te krijgen - hij schreef daarover het pamflet Pauvre Belgique! - ging hij terug naar Parijs waar hij in 1867 overleed. De in het miniatuurboekje opgenomen schelddichten zijn pas na de dood van Baudelaire bijeengevoegd en gepubliceerd onder de naam Amoenitates Belgicae. Er bestaat een verhaal dat Baudelaire zelf rondvertelde dat deze gedichten in een zeer kleine bibliofiele uitgave waren gedrukt. Hij zadelde daarmee een aantal door hem niet zo geliefde bibliofielen op met een zoektocht naar een exemplaar van een nooit verschenen uitgave.

1 opmerking:

Maaike zei

:-) Wat een mooi verhaal!