maandag 18 augustus 2008

Votum Petöfianum




Votum Petöfianum; dictum inscriptum libri carminum Alexandri Petöfi in multas linguas convertebatur; thesauro harum interpretationum fama poëtae variaeque viae interpretandi carmina demonstrantur. artifex delineandi Iohannes Kass - Budapestini, Kossuth, 1973. - 40x40 mm, 246 p., ills.

Lichtbruine kunstleren band met goudopdruk. Titel in groen schild op voorplat en rug. Gedrukt bij Officia Zrinyi in Budapest. Oplage 13000 (!) exemplaren waarvan 1000 genummerd.

Sándor Petöfi. Hongaars dichter en revolutionair. Hij behoorde tot de groep Márciusi Ifjak (Jeugd van maart) die op 15 maart 1848 in Pest de opstand tegen keizer Ferdinand begonnen met het voordragen van Petöfi's volkslied "Nemzeti dal".
Hij werd op 1 januari 1823 uit Hongaars-Servische ouders geboren als Alexander Petrovics en overleed waarschijnlijk op 31 juli 1849 in de slag om Segesvár. Door sommigen wordt beweerd dat hij als krijgsgevangene naar Rusland is meegevoerd, waar hij enige jaren later zou zijn overleden. Bij de Erszebethbrug in Budapest staat een groot standbeeld van hem. Zijn "Votum" publiceerde hij in 1847. In deze miniatuuruitgave zijn vertalingen in 48 talen bijeengebracht.

De nederlandse vertaling van A.S.C. Wallis-Opzoomer uit 1924 luidt:

Al wat ik van het lot begeer,
Is liefde en vrijheid slechts, niets meer.

Voor mijne liefde
Zou ik steeds mijn leven

En voor de vrijheid
Zelfs mijn liefde geven.

Geen opmerkingen: