vrijdag 24 oktober 2008

Dózsa




Dózsa György és a Magyar parasztháború / Ervin Szuhay-Havas. - Budapest: Kossuth Könyvkiadó, s.a. - 42x36 mm., 94 p., ill.

Zwarte leren band met rode vlammen op voorplat. In een kartonnen cassette met opdruk. Titel en tekst in het Hongaars, Engels en Russisch. Gedrukt bij Zrinyi Nyomda in Budapest. Typografische verzorging János Erdély.

György Dózsa en de Hongaarse boerenopstand.
De graveur Gyula Derkovits (1894-1934) maakte in 1929 een serie van 12 houtgravures over Dózsa en de opstand. Hij deed dat in opdracht van de (toen nog) ondergrondse communistische partij. Opmerkelijk is dat hij de edelen tekende met Pruissische helmen op.

György Dózsa (1470-1514) leidde de boerenopstand in Hongarije. Hij had een zekere faam verworven in gevechten met de oprukkende Turken en werd in 1514 aangezocht om in opdracht van paus Leo X een kruistocht tegen de Turken te organiseren. In twee weken tijd had hij een leger van meer dan honderdd
uizend boeren, studenten en geestelijken bij elkaar. Toen bleek dat de koning en de landedelen niet bereid waren om voedsel en kleding te verstrekken werden de boeren zich er van bewust dat hun toestand in het leger niet beter was dan daarvoor. Ze kwamen in opstand en in de steden voegde het gepeupel zich bij hen. Ze konden echter niet tegen de edelen en hun huurleger op en Dózsa vluchtte naar Timisoara.Daar werd hij gevangen genomen en op een gloeiende ijzeren stoel ter dood gebracht. Het verhaal gaat dat een zestal van zijn medestrijders werd uitgehongerd en daarna zijn geroosterde vlees moesten opeten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Lekker verhaal! Maar wel mooi vormgegeven met die vlammen.