donderdag 9 oktober 2008

Lucretius: On Life & Death


Lucretius: On life and death; translated in the metre of Omar Khayyam's Rubaiyat by W. H. Mallock, with an introduction by Frank E. Hartman. - Skokie Ill.: The Black Cat Press, 1976. - 72x50 mm., 51 p., ill.

Eén van de recente aanwinsten.
In een zwarte leren band met goudopdruk gebonden in het atelier van Béla Blau. Met de hand gezet en gedrukt op Strathmore Pastel papier door Norman W. Forgue. Lettertypen 'Ludlow Eden' en 'Tempo Light', beide ontworpen door R. Hunter Middleton. De illustraties in blauw en zwart zijn van Calvin Brazelton Deze vertaling van Mallock verscheen voor het eerst in druk in 1900. De Black Cat Press is in 1932 opgericht door Norman W. Forgue en is gespecialiseerd in gelimiteerde bibliofiele uitgaven en miniatuurboekjes. Zo verscheen bij hem deze "On Life & Death" in 1936 ook in groot formaat. Deze uitgave is opgedragen aan Catherine Angeline Paver "whose spirit will remain an inspiration to this press".

De boekbinderij van Béla Blau (1914-1993) werd in 1961 in Los Angeles opgericht onder de naam A-1. Blau was oorspronkelijk een Hongaarse drukker die na de opstand van 1956 naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij was ook een groot verzamelaar van miniatuurboekjes en enige tijd president van de Miniature Book Society. Zijn verzameling van 1100 boekjes werd in 2003 geveild. Na zijn dood heeft zijn vrouw Mariana Blau het bedrijf voortgezet.
Titus Lucretius Carus (ca 95- 55 BC), romeins dichter en filosoof. Zijn belangrijkste werk is De Rerum Natura. Een gedeelte daaruit is onder de titel On Life & Death in dit miniatuurboekje opgenomen.

Geen opmerkingen: