donderdag 15 januari 2009

Sonnets from the Portuguese



Sonnets from the Portuguese; with a note / by Elizabeth Barrett Browning. - Venice: S. Rosen Publisher 1906. - 69x50 mm, 104 blz., ills.

Papieren band met opdruk in rood en zwart; leren vetersluiting.








Met een opdracht van de uitgever aan Marchesa Peruzzi De' Medici.
In deze uitgave is een voorwoord opgenomen van Elizabeths zoon, Robert Barrett Browning, waarin hij uitlegt - als een rectificatie van andere versies van het verhaal - hoe zijn vader drie jaar na zijn huwelijk deze sonnetten voor het eerst onder ogen kreeg. Ook vertelt hij daarin dat Robert Browning Elizabeth soms "my little Portuguese" noemde vanwege haar gedicht 'Catarina to Camoens'.


Sonnets from the Portuguese / by Elizabeth Barrett Browning. - London: Anth. Treherne & Co., 1904. - 65x50 mm., 96 blz.


Perkamenten band met handbeschilderd voor- en achterplat en rug. Groen leeslint. Leren vetersluiting ontbreekt.


Elizabeth Barrett Browning (1806-1861) was ee
n van de belangrijkste engelse dichters van het Victoriaanse tijdperk Een telg uit een rijke familie van suikerplanters: Barrett. Ze publiceerde al heel vroeg een aantal dichtbundels. Na het verschijnen van 'Poems' in 1844 kreeg ze kontakt met de toneelschrijver Browning. Ze trouwden in het geheim en trokken naar Italie. In 1861 overleed ze in Florence, waar ze begraven is op de engelse begraafplaats (Cimiterio degli Inglesi). De 'Sonnets from the Portuguese' die ze schreef in 1845 en 1846 verschenen voor het eerst in 1850. Het is een verzameling van 44 sonnetten over de liefde tussen haar en Robert.

Geen opmerkingen: