dinsdag 7 april 2009

Dimitroff


Und dennoch dreht sie sich!… / von Georgi Dimitroff. - Sophia: Verlag der Bulgarischen Kommunistischen Partei, 1967. - 58x74 mm., 244 blz.

Rode leren band met
goudopdruk; in cassette. Tekst in Bulgaars, Russisch en Duits.

Het beroemde slotpleidooi van Georgi Dimitroff (1882-1949) voor de rechtbank in Leipzig in het proces van de Rijksdagbrand op 16 december 1933. De Bulgaar Dimitroff werd met nog drie anderen beschuldigd van hulp aan de Nederlander Van der Lubbe bij het in brand steken van het Rijksdaggebouw.
Het politieke proces was vooral ook bedoeld om de communisten in diskrediet te brengen. Als beklaagde had hij het recht op het laatste woord. Na een boeiende, retorische, slotrede, waarin hij alle beschuldigingen kon ontzenuwen, werden hij en zijn metgezellen - zeer tegen de zin van Göring - vrijgesproken. Van der Lubbe werd uiteindelijk wel veroordeeld. Na WO II was hij van 1946 tot 1949 minister-president van Bulgarije. De titel van het boekje is ontleend aan een zinsnede uit zijn pleidooi, waarin hij aangeeft dat de loop van de geschiedenis in zijn ogen onafwendbaar is (in de richting van een communistisch Europa). Het citaat zelf is van Galilei.


Behalve de bovenstaande is er nog een miniatuuruitgave van deze rede:

Schlußrede vor Gericht am 16. Dezember 1933 / von Georgi Dimitroff. - Berlin: Dietz verlag, 1972. - 50x40 mm, 222 blz., foto's


Beige kunstleren band met goudopdruk. Gezet en gedrukt door Offizin Andersen Nexö in Leipzig in een Times Antiqua.

Geen opmerkingen: