donderdag 9 juli 2009

Timon of Athens



Timon of Athens; carefully edited and compared with the best texts by J. Talfourd Blair
/ by William Shakespeare. - Glasgow: David Bryce and Son, [1904]. - 330 blz. ; 50x35 mm., front.


Zwarte leren band met goudstempeling; snede rood/verguld. Gedrukt bij de University Press in Glasgow op India papier. Dedicated by special permission to Miss Ellen Terry.


Bizarre tragedie van Shakespeare, die dit werk - mogelijk samen met Thomas Middleton- schreef omstreeks 1607.
Timon is een rijke burger van Athene die zijn hele vermogen er door jaagt met uitbundige feesten voor zijn vrienden. Als hij zich berooid tot hen wendt om hulp geven ze niet thuis. Dan organiseert hij nog een groots afscheidsfeest. Zijn vrienden krijgen daarop hondenvoer te eten, want zo ziet hij hen nu. Hij trekt zich als zwerver terug in een bos, en vindt daar een grote goudschat. Zijn 'vrienden' komen nu naar hem terug maar hij wil ze niet meer kennen. Het geld geeft hij aan het Attische leger om Athene te belegeren. Als de senatoren hem om hulp vragen geeft hij hen een vijgenboo
m waaraan zij zich kunnen verhangen.

David Bryce heeft verschillende series literaire werken in miniatuur uitgegeven en opgedragen aan Ellen Terry.
De belangrijkste en mooiste is wel de veertigdelige set van de complete werken van Shakespeare waarvan dit boekje er één is.
Miss Ellen Terry (1848-1928), dochter van twee bekende acteurs, groeide uit tot Engelands meest bekende en beroemde actrice. Ze excelleerde vooral in klassieke drama's van Shakespeare.
"Ellen Terry is the most beautiful name in the world; it rings like a chime through the last quarter of the nineteenth century" aldus George Bernard Shaw, met wie ze een 'papieren' verhouding had.

Geen opmerkingen: