zaterdag 24 oktober 2009
Amoenitates Belgicae
Amoenitates Belgicae / door Charles Baudelaire. - Groningen: Philip Elchers, 1995. - 65 blz.; 75x55 mm., front. [Micro Reeks 9].
Zwarte papieren band met goudfoliedruk. Gedrukt bij Schut en Casparie op ivoorkleurig dundrukpapier. Gebonden door Wim Gremmen. De tekening op het frontispice is van Ruud de Rode. Oplage 250 exemplaren.
In deze uitgave is een aantal gedichten uit de laatste levensjaren van Baudelaire opgenomen. Ze zijn voor het eerst als geheel in het Nederlands vertaald door Petrus Hoosemans. Hoosemans schreef als voorwoord ook een inleiding over België.
Charles Pierre Baudelaire (1821-1867), Frans dichter en kunstcriticus. Nadat hij in 1836 van het Parijse Collège Louis-Legrand was weggestuurd leidde hij een leven als bohemien met veel drank en vrouwen.. Naast zijn werk als journaliste en criticus publiceerde hij een aantal dichtbundels, waarvan Les Fleurs du Mal wel de bekendste is. Hij vertaalde ook het werk van Edgar A.Poe waardoor hij erg beïnvloed werd. Onder andere om aan schuldeisers te ontkomen vertrok hij in 1864 naar Brussel om lezingen te geven. Toen hij ook daar veel schulden maakte en het niet lukte om zijn verzameld werk uitgegeven te krijgen - hij schreef daarover het pamflet Pauvre Belgique! - ging hij terug naar Parijs waar hij in 1867 overleed. De in het miniatuurboekje opgenomen schelddichten zijn pas na de dood van Baudelaire bijeengevoegd en gepubliceerd onder de naam Amoenitates Belgicae. Er bestaat een verhaal dat Baudelaire zelf rondvertelde dat deze gedichten in een zeer kleine bibliofiele uitgave waren gedrukt. Hij zadelde daarmee een aantal door hem niet zo geliefde bibliofielen op met een zoektocht naar een exemplaar van een nooit verschenen uitgave.
zaterdag 17 oktober 2009
Franciscus
Messen des heiligen Franz von Assissi und der heiligen Anna. - Zürich: Belser Verlag, 1987. - 37x27 mm.; ongep.: miniaturen.
Rode leren band met goudopdruk; schutbladen en snede gemarmerd.
In een zilveren hanger met monogrammen F en A.
Facsimilé uitgave van Codex Vaticanum Lat. 11254 in de Bibliotheca Apostolica Vaticana. Met een afzonderlijk commentaarband. in cassette. Lithografieën van Gerd Preiss gedrukt door Franz Wesel in Baden Baden op papier van papierfabriek Scheufelen in Lenningen. Het bindwerk is gedaan door La Reliure d'Art in Limoges. Genummerd exemplaar 546/980.
Dit handschrift uit de zestiende eeuw is het kleinste in de Vaticaanse Bibliotheek. Het werd gemaakt in 1541 mogelijk voor kardinaal Franciscus van Clermont.
De schrijver is niet bekend.
Het is waarschijnlijk niet zozeer als boekje om te lezen bedoeld maar als een amulet om te dragen. Daar pleit ook voor dat de versierde randen van de pagina's erg breed zijn en weinig ruimte laten voor tekst. Bovendien zat het origineel oorspronkelijk in een van gouddraad gevlochten foudraal met een ringetje, hier vervangen door een zilveren hanger.
donderdag 8 oktober 2009
Jewish Art
Hungarian Jewish Art / by Ilona Benoschofsky. - Kaposvar: Miniatür Könyvgyüjtök Klubja, 1985. - 68x46 mm., 35 blz., + afbn.
Rode leren band met titel in goud en koperen schildje waarop een chanoeka-kandelaar is afgebeeld. Als illustratie is een reeks Hongaarse postzegels ingeplakt. Door de auteur gesigneerd exemplaar.
Een uitgave van de club van miniatuurboekenverzamelaars in Kaposvar. De oorspronkelijke Hongaarse tekst is in het Engels vertaald door Ágnes Kory. Dr Ilona Benoschofsky is een expert op het gebied van Joodse kunst. Zij schreef een prachtig boek over het Museum voor Joodse kunst in Budapest. De afgebeelde voorwerpen komen uit dit museum dat een onderdeel uitmaakt van de imposante Grote of Dohány Synagoge.
vrijdag 2 oktober 2009
Zeegang
Zeegang / door Frans Budé. - Groningen: Philip Elchers, 1995. - 39 blz., afbn; 65x65 mm., ISBN 9050480446.
Grijze kartonnen band met opdruk van boekbindatelier Wim Gremmen. Gedrukt op algenpapier bij Schut en Casparie te Groningen. Vormgeving door Ekkers & Paauw. De foto's zijn door Frans Budé gemaakt in Oostende. Oplage 250 exemplaren.
Frans Budé (Maastricht 1945) is een Nederlands dichter en beeldend kunstenaar. Hij debuteerde in 1968 met gedichten in verschillende tijdschriften. In 1984 verscheen zijn eerste bundel "Vlammend Marmer".
"Hoewel veel gedichten van Budé een autobiografische, aan streek en tijd gebonden oorsprong hebben, schrijft hij zijn poëzie daarvan weg en streeft hij naar een grote mate van abstractie. Daarbij speelt hij vooral een talig spel, waarbij door afwijkende constructies het zogenaamd bekende vervreemd wordt." (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)
Abonneren op:
Posts (Atom)