woensdag 9 december 2009

Lajos


Küküllei János es a névtelen minorita Krónikája. - Budapest: Pátria Nyomda, 1978. - 45x35 mm., 306 blz., gekleurde afbn.



Groene leren band met goudopdruk. Op het voorplat een gekleurde emaille plakette. Genummerd exemplaar 49 /(500?).

De "Kroniek van deken Johannes en de onbekende minderbroeder" beschrijft episodes uit het leven van koning Lajos (Lodewijk) de Grote (1326-1382) die vanaf 1342 koning van Hongarije was en later ook koning van Polen.

Aartsdeken Johannes, ook aartsbisschop van Ezstergom, was een protégé van Lodewijk. De geïllustreerde kroniek is in 1358 door een onbekende schrijver begonnen. Lodewijk was een telg uit het huis van Anjou, zoon van Karel Robert en de Poolse prinses Elisabeth (Ersebeth) Lokietek. Hij kreeg een strenge opvoeding, niet alleen als veldheer maar studeerde ook theologie en de zeven vrije kunsten. Onder zijn bewind groeide het Hongaarse rijk uit tot een belangrijke macht in Europa. Hij was gehuwd met Margaretha van Luxemburg, dochter van keizer Karel IV en later met de Bosnische Elisabeth van Kotromanic. Zijn dochter Maria volgde hem op in Hongarije en een andere dochter, Hedwig, werd koningin van Polen Hij werd ook de ridder-koning genoemd vanwege zijn vele veldtochten - van Litauwen tot Napels - waarvan er een aantal in deze kroniek worden beschreven. Later in zijn leven was hij vredelievender en richtte zich meer op de organisatie van zijn rijk. Voor de negentiendeeeuwse Hongaarse dichters als Petöfi en Passuth was hij een rijke bron van inspiratie

Geen opmerkingen: