donderdag 6 november 2008

Matyóföld






Matyóföld. - Miskolc, Miskolci Miniatür-könyvgyüjtök Klubja, 1980. - 52x44 mm., 64 blz., ill.

Uitgave van de Miniatuurboeken Club van Miskolc, in drie verschillende banden. Respectievelijk een rode, zwarte en naturel linnen band met gekleurd borduurwerk op voorplat en rug. Oplage van 1000 exemplaren.
Een beschrijving van de folkloristische klederdracht en het borduurwerk van de landstreek Matyó op de Hongaarse hoogvlakte, onder redactie van Mihály Kovács.
Matyóföld (het land
Matyó) is gelegen rond de stad Mezökövesd en is genoemd naar de Matyó, een bevolkingsgroep die anthropologisch niet is aan te tonen. De naam is dan ook waarschijnlijk een romantische afleiding van de naam van de grote koning Mátyá (Matthias) die aan de dorpelingen in die streek privileges gaf. De klederdracht behoort tot de kleurigste van Hongarije en is versierd met borduurwerk in hoofdzakelijk bloemmotieven. Over het ontstaan van die borduurtraditie gaat een aardig verhaal.In de tijd van de turkse invallen was een jong meisje verliefd op een jongen die na een gevecht door de turken werd meegevoerd. Het meisje wilde hem terug maar de sultan liet hem niet gaan. Uiteindelijk stemde hij toe maar het meisje moest dan wel een losgeld betalen. Daarvoor moest ze in hartje winter alle bloemen van het bos en het veld verzamelen in haar schort. Ze loste het probleem op door haar linnen schort te borduren met alle bloemen van de lente en de zomer. De sultan was erg onder de indruk en liet de jongen vrij.

In het Matyó museum in Mezökövesd zijn prachtige voorbeelden van borduurwerk te zien.
Bij feestelijke gelegenheden en festivals wordt de klederdracht nog gedragen.


Geen opmerkingen: