maandag 17 november 2008

Rubái'yát




Rubáiyát; translated into English Verse by Edward FitzGerald, introduced and edited by Jos Biegstraaten / Omar Khayyám. - Zuilichem: The Catharijne Press, 1994. - 63x40 mm., ongep., ill.


Gezet in een 5 punts Times Roman en 6 punts Times Italic door Jessica Zeelenberg en gedrukt door Jan de Jong op 90 grams pergamijn.

Papieren (pergamijn) band door Luce Thürkôw. De pauw op het voorplat is ontleend aan een uitgave van 1910 door F. Sangorski en G. Sutcliffe. Over het gebruik van de pauw als afbeelding op het voorplat vertelt de inleider Jos Biegstraten een aardige anecdote. Het ingeplakte frontispice en de andere illustraties in de tekst zijn van Ronald Balfour uit een uitgave van 1920.
Genummerd exemplaar 68/175.

De inleider, Jos Biegstraaten, was een van de oprichters van het Nederlands Omar Khayyám Genootschap in 1990 en verzamelaar van Rubaiyát uitgaven.
Omar Khayyám (of Khayym) (1048-1123) was een Perzisch astronoom, filosoof en dichter. Zijn filosofisch dichtwerk Rubaiyát telde meer dan 1000 verzen. Hij is daarin vaak een beetje negatie
f en benadrukt de vergankelijkheid van de dingen. De naam Rubaiyát is ontleend aan de stam van het Perzische woord voor 'vier'. De verzen zijn dan ook kwatrijnen, met een rijmschema AABA.

De meest bekende vertaling uit het Perzisch, verschenen in 1859, is die van de Engelsman Edward FitzGerald en is ook voor deze uitgave gebruikt.

"The Moving Finger writes: and, having writ,
Moves on: nor all thy Piety nor Wit
Shall lure it back to cancel half a Line,
Nor all thy Tears wash out a Word of it."



De Rubaiyát is een dankbaar onderwerp geweest voor miniatuur uitgaven, zoals:




- Рубаи / ОШaр Хайям. - Tomsk: 2005. - 66x50 mm., 182 p. Bruine kunstleren band met goudopdruk; in opengewerkt berkenbast doosje (niet origineel?)
- Die Rubaiyyat; übersetzt aus dem Englischen von M. Göpel und K.Göpel von Sayed Omar Ali-Sha /
Omar Khayaam. - Leipzig: 1998. - 55x39 mm., 478 p. Zwarte kunstleren band in gekleurde kartonnen cassette.
- Рубаи /
О. Хайям. - Omsk: 1999. - 71x mm., 254 p., ill. Bruine kunstleren band met goud en zilveren opdruk




Geen opmerkingen: