woensdag 3 december 2008

Thoreau



Soundings; selections from the Journals and Other Works of Henry Thoreau. - Franklin, New Hampshire: The Hillside Press, 1964. - 60x50 mm., 60 blz., portret.

Bruine linnen band met opdruk. Oplage 375 ex.





Henry Thoreau (1817-1862) was een Amerikaans schrijver en filosoof. Zijn meest bekende werk is "Walden, or life in the woods" (1854) waarin hij schrijft over een eenvoudig leven in de natuurlijke omgeving van Walden Pond in Massachusetts. Hij woonde daar zonder veel comfort
van 1845 tot 1847. Met zijn ideeën over natuurbescherming was hij zijn tijd ver vooruit. Walden Pond is nu een Nationaal Park.
Zijn politieke opvattingen werden niet altijd even goed gewaardeerd en sommigen vonden hem een anarchist, o.a.door zijn essay Civil Disobedience waarin hij zegt: "That Government is best which governs not at all". Hij verdedigt daarin het recht en zelfs de plicht van elke burger om ongehoorzaam te zijn als de overheid verkeerde dingen doet. Met name speelde bij hem het in stand houden van de slavernij een rol.

Walden is in Nederland bekend door de gelijknamige kolonie die in 1898 door de schrijver Frederik van Eeden werd gesticht op het landgoed Cruijsberg in Bussum. Deze commune was gebaseerd op de sociale opvattingen uit het boek van Thoreau. Door wanbeheer ging Walden failliet in 1907

Geen opmerkingen: