maandag 9 februari 2009

Gulliver



Gulliver's travels; a voyage to Lilliput, with an introduction by R. Sympson / by Jonathan Swift. - Zuilichem: The Catharijne Press, 1995. - 62x40 mm., 58 bladz., frontispiece, kaart.

In blauwe papieren band met opdruk; gebonden door Luce Thürkow. Gedrukt door Jan de Jong op 70 grams Delphi papier met een 4,8 punts Gulliver Book Compact, ontworpen door Gerard Unger.

Het frontispiec
e en de kaart zijn getekend door Arne Zuidhoek. Genummerd exemplaar 68/175.


A Voyage to Lilliput is het eerste van de vier verhalen uit de 'Travels', waarvan de eigenlijke titel luidt: Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of several Ships. Het is een satirisch boek en bedoeld als een parodie op de vele 'reizigers' literatuur uit die tijd. Het werk was en is nog steeds erg populair. De eerste druk verscheen in 1726.

Gerard Unger (Arnhem 1942), grafisch vormgever en ontwerper van vele lettertypen. Voor zijn ontwerpen kreeg hij de H.H. Werkman prijs in 1984 en de Maurits Enschedé prijs in 1991. Hij doceerde aan de Rietveld Academie en de Universiteiten van Reading en Leiden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, als er één boek in miniatuur moest verschijnen was het dit wel natuurlijk.

Paul zei

Ja, dat zou je verwachten. Toch ken ik er als echte miniatuuruitgave behalve deze maar ééntje: een heel erg zeldzame Londense uitgave uit 1801.