zondag 15 februari 2009

Janka


Amit még a miniatür könyvkröl tudni kell / Gyula Janka. - Budapest: [Egyetemi Nyomda], 1975. - 31x 22 mm., 268 blz., ill.


Beige leren band met titel in goudopdruk op rode achtergrond op voorplat en rug. Typografie en bandontwerp van Gyula Janka.

What we should know about miniature books. Tekst in het Hongaars, Russisch, Engels en Duits.
Beschrijving van het verschijnsel miniatuurboek (ontstaan, geschiedenis, produktie etc.) met verwijzing naar een aantal bijzondere voorbeelden.

Gyula Janka, directeur van de Budapest University Press, was de nestor van de Hongaarse verzamelaars van miniatuurboeken. Hij gaf zelf een aantal boekjes uit en verzorgde de typografie voor veel andere. Een heel belangrijk werk van hem is de Miniatur Könyvek Bibliográfiája (Bibliography of Miniature Books) 1945-1970 met supplementen tot 1976. Hij was ook de oprichter van het tijdschrift Microbibliofiok, dat van 1971 tot circa 1988 verscheen.
Zijn indrukwekkende verzameling is na zijn dood voor een groot gedeelte verkocht door de Catharijne Press. Een aantal exemplaren is via zijn dochter in deze collectie terecht gekomen.

Geen opmerkingen: