dinsdag 26 mei 2009
Queen Victoria
Victoria the Good Queen and Empress. - London : Gardner, Darton & Co, 1897. - 95 p. : frontispice, 13 gravures; 75 x 60 mm.
In blauw kartonnen doosje. Imitatie perkamenten band met donkerblauw marokkijn label met titel in goud op het voorplat; goudstempeling op voor- en achterplat; donkerblauw label met "Victoria R.I." op rug; snede verguld.
Victoria (geboren in 1819) was koningin van het Verenigd Koninkrijk vanaf 1837, toen haar vader Willem IV (de Sailor King) overleed, tot haar dood in 1901. Vanaf 1867 had ze ook de titel Keizerin van India, een land waar ze overigens nooit geweest is. Ze heette eigenlijk Alexandrina Victoria, naar tsaar Alexander I van Rusland die haar peetvader was. Met haar man, haar neef Albert van Saksen-Coburg, had ze negen kinderen die ze allemaal wist uit te huwelijken aan leden van europese vorstenhuizen. Ze kreeg daardoor de bijnaam van "Grootmoeder van Europa".
vrijdag 15 mei 2009
Het huis van Marie
Het huis van Marie; tekeningen van Geerten Ten Bosch / door Clara Linders. - Groningen: Philip Elchers, 1995.
Kartonnen omslag met daarin negen miniatuur-boekjes waarvan de voorplatten elk een voorwerp afbeelden en samen een interieur vormen. De boekjes zijn verschillend van afmeting en bevatten 4 tot 8 pagina's.
Elk meubelstuk vertelt zijn eigen verhaal met soms commentaar op Marie, de dochter des huizes. Haar ouders hebben een nieuw huis gekocht en gaan verhuizen, maar Marie wil niet mee en blijft alleen in het huis.
De Koekoeksklok: "Het is verschrikkelijk: ik sta stil. Ik haat het. Elke klok tikt. Daar zijn klokken voor. Precies. Wij zijn heel precies. Iedere seconde op de juiste tik. Eén keer trekken aan het kettinkje en ik tik weer. Zo makkelijk is het, maar ze laat me stikken […] Als ik niet tik gebeurt er niks."
Clara Linders, Dordrecht 1959, schrijft verhalen en liedjes voor de jeugd en maakte ook produkties voor het Jeugd-theaterhuis.
Geerten Ten Bosch, geboren 1959, is grafisch ontwerpster en illustratrice. Ze illustreerde o.m. de dierenverhalen van Toon Tellegen in NRC Handelsblad.
Dit boekje is in 1998 in iets andere vorm opnieuw uitgegeven bij Lemniscaat en werd (wordt?) gebruikt in het onderwijs. Het is deel 10 in de Micro-reeks van Philip Elchers.
dinsdag 5 mei 2009
Tulipomania
Tulipomania; an Eyewitness Account / by L. van Lieshout. - 's Hertogenbosch: The Catharijne Press, 2000. - 69x44 mm.- 51 blz., front.
Papieren band bedrukt met een tulp in kleur en titel op voorplat en rug. Gedrukt in zwart en rood in een 6,5 punt Simoncini Garamond op 90 grams Hahnemühle Ingres bij Koninklijke van de Garde b.v. Typografische vormgeving van Jacques Brussel en bindwerk van Luce Thürkow.
Genummerd exemplaar 68/150. Het ingeplakte frontispice is een originele genummerde en getekende mezzotint van Marianne Stam en stelt de beroemde tulp Semper Augustus voor.
Tussen 1630 en 1637 ontstond in de Nederlanden een rage met handel in tulpenbollen.
Een groep handelaren vooral in Holland en Utrecht dreef de prijzen op tot ongekende hoogten. Zo werd in 1637 voor 1 bol van de varieteit "Viceroy" wel 4000 gulden betaald, wat ongeveer 25 maal het jaarinkomen van een geschoolde werkman was of de prijs van een behoorlijk Amsterdams grachtenpand. Huizen werden als onderpand gegeven voor bollen de nog geplant moesten worden of voor zaad dat pas na zeven jaar bollen zou opleveren. Een parallel met sommige aspecten van de huidige kredietcrisis ligt voor de hand. In 1637 stortte de handel in en verloor een aantal kooplui hun hele bezit. De inhoud van Tulipomania is gebaseerd op een dagboek van een 17e eeuwse voorvader van de schrijfster.
Abonneren op:
Posts (Atom)