zondag 27 september 2009

Californians

Native Californians; text by Edwin Zolkoski; illustrations by Carollynn Stalder. - Morro Bay (CA): Tabula Rasa Press, 1987. - 64x60 mm., 65 blz., ill.

Turkse band in onregelmatig geweven naturel linnen. Titel in goud op donkerbruin linnen schild op de rug.



Gemarmerde schutbladen en gemarmerde binnenzijde van voor- en achterplat. Gedrukt in linotype Eldorado op creme-kleurig 240 grams Johannot papier.
Genummerd exemplaar 153/400.


Afbeeldingen en beschrijving van veertien inheemse vogels.
Edwi
n Zolkoski is schrijver en uitgever van natuurboeken.

John Lathourakis van de Tabula Rasa Press heeft sinds 1975 een groot aantal miniatuurboekjes uitgegeven, door hem zelf gezet op een linotype machine en eigenhandig gedrukt.

Een Turkse (of Oosterse) band heeft drie belangri
jke kenmerken: het achterplat is verlengd met een (meestal halvemaanvormige) flap die over het voorplat wordt gevouwen, de rug is recht en de band steekt niet of nauwelijks uit buiten het boekblok.
Ook het gebruik van marmerpapier komt uit Turkije. Het marmeren was al heel vroeg in China bekend, en rond 1200 in Japan, waar het suminagashi (drijvende inkt) werd genoemd. In Turkije, waar geen inkt maar verf wordt gebruikt, heet het ebru. Vanuit het Ottomaanse rijk is de techniek in de 17e eeuw naar het westen doorgedrongen.
Johannot papier is een zuurvrije licht getextureerde papiersoort die vooral gebruikt wordt voor lithografie, etsen en fijn drukwerk. Het wordt in Frankrijk gemaakt van 75% katoen en 25 % esparto (alfagras).

Geen opmerkingen: