dinsdag 22 september 2009

Péter Bod


Bod Péter és a Magyar nyomdászat; hasonmások munkáiból; Haiman György bevezetö tanulmányával. - Budapest, Zrinyi Nyomda, 1975. - 62x41 mm. - 109 blz., facs., portr.

Rode kunstleren band met titel in goud op voorplat en in goud op
zwart schild op de rug. Losse bijlage met uitgave-informatie. Genummerd ex. 943/1500. Typografische verzorging door János Erdélyi.

"Péter Bod en de boekdrukkunst in Hongarije" met een inleiding van Georg Haiman werd uitgegeven ter gelegenheid van 500 jaar boekdrukken in Hongarije.


Péter Bod (1712-1769) was een veelzijdig geleerde; linguist, theoloog, historicus en cartograaf. Hij werd geboren in het huidige Roemenië (Sfântu Gheorghe). Na zijn opleiding tot leraar klassieke talen ging hij in Leiden theologie studeren en volgde daar ook colleges Syrisch en Aramees. Daar begon ook zijn liefde voor boeken. Toen hij in 1743 terugkeerde naar Hongarije nam hij zeven koffers met boeken mee. Hij kwam in dienst als hofprediker bij de adelijke Kata (Catharina) Bethlen die ook zijn studies had betaald. Hij beheerde daar ook haar bibliotheek.

Enkele van zijn uitgaven uit de Ráday collectie in Budapest zijn gedeeltelijk in facsimilé in dit boekje opgenomen. Zijn Historia Hungarorum Ecclesiastica werd in 1890 door Brill in Leiden opnieuw uitgegeven.

Geen opmerkingen: