zondag 27 september 2009

Californians

Native Californians; text by Edwin Zolkoski; illustrations by Carollynn Stalder. - Morro Bay (CA): Tabula Rasa Press, 1987. - 64x60 mm., 65 blz., ill.

Turkse band in onregelmatig geweven naturel linnen. Titel in goud op donkerbruin linnen schild op de rug.



Gemarmerde schutbladen en gemarmerde binnenzijde van voor- en achterplat. Gedrukt in linotype Eldorado op creme-kleurig 240 grams Johannot papier.
Genummerd exemplaar 153/400.


Afbeeldingen en beschrijving van veertien inheemse vogels.
Edwi
n Zolkoski is schrijver en uitgever van natuurboeken.

John Lathourakis van de Tabula Rasa Press heeft sinds 1975 een groot aantal miniatuurboekjes uitgegeven, door hem zelf gezet op een linotype machine en eigenhandig gedrukt.

Een Turkse (of Oosterse) band heeft drie belangri
jke kenmerken: het achterplat is verlengd met een (meestal halvemaanvormige) flap die over het voorplat wordt gevouwen, de rug is recht en de band steekt niet of nauwelijks uit buiten het boekblok.
Ook het gebruik van marmerpapier komt uit Turkije. Het marmeren was al heel vroeg in China bekend, en rond 1200 in Japan, waar het suminagashi (drijvende inkt) werd genoemd. In Turkije, waar geen inkt maar verf wordt gebruikt, heet het ebru. Vanuit het Ottomaanse rijk is de techniek in de 17e eeuw naar het westen doorgedrongen.
Johannot papier is een zuurvrije licht getextureerde papiersoort die vooral gebruikt wordt voor lithografie, etsen en fijn drukwerk. Het wordt in Frankrijk gemaakt van 75% katoen en 25 % esparto (alfagras).

dinsdag 22 september 2009

Péter Bod


Bod Péter és a Magyar nyomdászat; hasonmások munkáiból; Haiman György bevezetö tanulmányával. - Budapest, Zrinyi Nyomda, 1975. - 62x41 mm. - 109 blz., facs., portr.

Rode kunstleren band met titel in goud op voorplat en in goud op
zwart schild op de rug. Losse bijlage met uitgave-informatie. Genummerd ex. 943/1500. Typografische verzorging door János Erdélyi.

"Péter Bod en de boekdrukkunst in Hongarije" met een inleiding van Georg Haiman werd uitgegeven ter gelegenheid van 500 jaar boekdrukken in Hongarije.


Péter Bod (1712-1769) was een veelzijdig geleerde; linguist, theoloog, historicus en cartograaf. Hij werd geboren in het huidige Roemenië (Sfântu Gheorghe). Na zijn opleiding tot leraar klassieke talen ging hij in Leiden theologie studeren en volgde daar ook colleges Syrisch en Aramees. Daar begon ook zijn liefde voor boeken. Toen hij in 1743 terugkeerde naar Hongarije nam hij zeven koffers met boeken mee. Hij kwam in dienst als hofprediker bij de adelijke Kata (Catharina) Bethlen die ook zijn studies had betaald. Hij beheerde daar ook haar bibliotheek.

Enkele van zijn uitgaven uit de Ráday collectie in Budapest zijn gedeeltelijk in facsimilé in dit boekje opgenomen. Zijn Historia Hungarorum Ecclesiastica werd in 1890 door Brill in Leiden opnieuw uitgegeven.

dinsdag 15 september 2009

Remedia




Remedia. - Budapest: [Gedeon Richter], 1974. - Ongep. : afbn.; 57x43 mm.








Zwarte leren band; goudstempeling op voorplat; snede roo
d gekleurd. Alfabet met versierde en gekleurde initialen van medicijnnamen. Tekst en inleiding in het latijn.
Oplage van 180 exempla
ren, waarvan 43 voor Hongaarse relaties van het bedrijf Gedeon Richter en 137 voor het buitenland.

"Hoc opusculum hac spe impulsi confecimus, ut medicis, pharmacopolis et bibliophilis gaudium paremus."


Gedeon Richter is de grootste multinationale farmaceutische industrie in Oosteuropa. In bijna honderd landen worden de produkten verkocht. Het bedrijf is in 1901 in Boedapest opgericht door de Hongaarse apotheker Gedeon Richter. Na de tweede wereldoorlog moest het bedrijf zich vooral richten op de Oosteuropese staten, maar na de ineenstorting van de COMECON in de jaren negentig kon men zich opnieuw ook op de Westerse markt begeven.

maandag 14 september 2009

Hans en Grietje


Hans en Grietje; met gekleurde plaatjes. - Deventer: Tjaden, [c.1865]. - 22 blz.: ills.; 54x65 mm. obl.

Kartonnen met goudkleurig papier beplak
te band met opdruk. Rug van paars fluweel. Ingeplakte gekleurde plaatjes.. Deeltje uit een reeks van minstens vier boekjes.



Er is over deze boekjes niet zoveel bekend. De firma Tjaden was werkzaam tussen 1855 en 1878.
De plaatjes (chromo-lithografieën in reliëfdruk) zijn (eerder?) in een duitstalige uitgave gebruikt gezien de erop gedrukte tekst. Er is geen vermeldin
g van de maker te vinden maar mogelijk zijn ze vervaardigd door P.W.M. Trap (1821-1905) die vaker voor Tjaden werkte. Een andere mogelijkheid is dat ze gemaakt zijn in de drukkerij van Emrik & Binger in Haarlem. Dit bedrijf was wereldwijd befaamd om zijn illustraties voor o.a. kinderboeken. Van hen is bekend dat ze hun illustraties aan veel buitenlandse uitgevers leverden, eventueel met een tekst in een andere taal.

donderdag 3 september 2009

Love Poems



Love poems. - Evanston (Illinois): The Press of Ward Schori, 1993. - 65x55 mm., ongep.


Witte linnen band met opdruk in rood en goud. Schutbladen bedrukt met een roos. Gezet in Centaur en Typo Slope. Met de hand gedrukt op een Kelsey 5x8 inch pers op Vicksburg Vellum papier. Op het tweede schutblad is een Amerikaanse 20c postzegel geplakt met het opschrift LOVE. Oplage 150 exemplaren. Bevat twee gedichten van een onbekende auteur uit het eind van de 18e eeuw: "Suppose" en "Be my Sweetheart; a Valentine verse".




Ward K. Schori, een professioneel drukker en journalist uit Evanston, gaf het eerste van een reeks van meer dan 80 miniatuurboekjes uit in 1962. Het ontwerp, het zetten en drukken deed hij zelf. Voor illustreren en binden deed hij een beroep op anderen. Sommige van zijn boekjes zijn gebonden door Bela Blau en Hugo Grummich. De eerste uitgaven zijn gebonden en geïllustreerd door de Spaanse Josephina Diez.
Na zijn dood in 1994 werd nog een drietal in bewerking zijnde boekjes door zijn zoon en dochter uitgegeven. Zijn collectie is
opgenomen in de Illinois State Historical Library in Springfield. In de literatuur wordt hij de "dean of miniature books" genoemd